Трамвай «Stadler» успішно пройшов випробування у Харкові

Трамвай «Stadler» успішно пройшов випробування у Харкові
Харківська міська рада співпрацює зі швейцарською компанією «Stadler» як потенційним інвестором та підтвердила успішні випробування трамвая у місті.

Як повідомив заступник Харківського міського голови з питань інфраструктури міста Євгеній Водовозов, інформація про те, що у Харкові не планують закуповувати трамваї швейцарської компанії «Stadler», не відповідає дійсності.
За його словами, перед початком випробувань спеціальна комісія підготувала акт, що швейцарський трамвай можна експлуатувати на трьох харківських маршрутах з пасажирами. Трамвай пройшов повний комплекс випробувань та отримав український сертифікат відповідності. Віцемер наголосив, що цей трамвай розробляли спеціально для пострадянських країн. За його словами, він важчий, ніж старий транспорт, але це дає і низку переваг.
«Він чудово показав себе у випробуваннях. Набагато краще поводиться на надважких ухилах, таких як, наприклад, узвіз Весніна. Він важчий, тому безпечніший. Ми експлуатували його на відокремленому та поєднаному шляхах. Він набагато краще проходить криві», - зазначив Євгеній Водовозов.
Віцемер підкреслив, що інформація про те, що у місті не мають наміру купувати трамвай «Stadler», - не є достовірною. Кошти не виділені станом на сьогодні, але не йдеться про майбутнє.
Своєю чергою директор Департаменту по взаємодії з міжнародними агенціями та фінансовими установами Ольга Дем'яненко зазначила, що міська рада працює з Європейським інвестиційним банком із залучення кредитних коштів для закупівлі рухомого складу. Також ведуться переговори з Європейським банком реконструкції та розвитку щодо розвитку транспортної інфраструктури.
«Необхідні кошти буде закладено, коли ми вийдемо на фінішну пряму з міжнародною фінансовою організацією та зрозуміємо всі умови співфінансування з міського бюджету», - пояснила Ольга Дем'яненко.
За її словами, зокрема, Європейський інвестиційний банк уже проводить тендер на визначення міжнародного консультанта, який підготує техніко-економічне обґрунтування проєкту із закупівлі рухомого складу з екологічним та соціальним ефектом, відкриттям нових та удосконаленням старих маршрутів.
«Якщо консультант почне працювати наприкінці березня, то до кінця літа з'явиться техніко-економічне обґрунтування, з яким ми пройдемо кредитний комітет, і кошти на цей проєкт буде виділено», - наголосила директора департаменту.
За її словами, у Харкові планують у другому півріччі 2022 року вийти на закупівлі й оновити рухомий склад громадського транспорту. Ольга Дем'яненко нагадала, що міська рада співпрацює з компанією «Stadler» у рамках підписаного меморандуму. Харків став першим містом, де «Stadler» представив свій трамвай у рамках презентаційної програми для реалізації у різних містах України. Трамвай був отриманий для безкоштовної експлуатації, проїздив із пасажирами більше місяця і зараз перебуває у міському депо на зберіганні.

Будь ласка, прочитайте й інші важливі новини. Не гайте часу на зупинці.